Tajlandia - wszytsko o jej kuchni

Tajska kuchnia to wyjątkowe połączenie słodkich, słonych oraz kwaśnych przypraw, któremu towarzyszą wspaniałe aromaty i ciekawa prezentacja potraw. Jest jedną z najbardziej cenionych i popularnych kuchni na świecie.

Tajlandia, kraj pełen zasobów
Tajlandia jest bardzo urodzajnym krajem, który nigdy nie cierpiał z powodu braku żywności.
Dlatego tajska kuchnia zawsze była bardzo zdrowa dzięki zastosowaniu świeżych składników, takich jak warzywa, zioła i przyprawy. Tajowie od wieków używali ziół do leczenia chorób oraz w profilaktyce, co znajduje odzwierciedlenie w sposobie przygotowywania potraw.

Sztuka autentycznego posiłku
Specyfika kuchni tajskiej to nie tylko składniki, ale także sposób, w jaki ludzie spożywają posiłki. Typowe tajskie posiłki obejmują ryż, ryby, zupę, sałatkę, pikantne warzywa, a czasami potrawy z wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny. Kuchnia tajska jest połączeniem najlepszej indyjskiej i chińskiej tradycji gastronomicznej. Mnóstwo w niej makaronów, curry, słodkich potraw, a także egzotycznych przypraw.

Tajski obiad jest jednym z najważniejszych wydarzeń społecznych dla mieszkańców, ponieważ jest to jedyna chwila, w której domownicy spotykają się przy jednym stole. Tradycyjnie, wszystkie potrawy serwowane są w tym samym czasie na środek każdego stołu, aby można było wybierać spośród różnych dań. Każdy dostaje swoją własną miskę ryżu.

Regionalne specjały
Egzotyczne smaki kuchni tajskiej można spotkać wszędzie w Tajlandii. Jednak każdy region ma własną specjalność i własny sposób przygotowania poszczególnych dań. Ta sama potrawa w różnych rejonach kraju, może smakować zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, czy jemy przy ulicznych straganach czy w eleganckich restauracjach, dosyć łatwo możemy eksperymentować z różnymi stylami i smakami Tajlandii.

Sosy, curry i przyprawy…
Ostre sosy dodają wyrazistego smaku tajskim daniom, ale mogą być także serwowane, jako danie główne albo, jako przyprawa do ryżu. Sosy są łatwe do przygotowania i klasycznie składają się z chili, czosnku, cebuli, krewetek i kwaśnego owocu tamaryndowca.

Tajskie curry są nafaszerowane smakiem, a jednocześnie mają zalety terapeutyczne! Pasta curry przygotowana ze świeżych ziół i przypraw służy do leczenia problemów z sercem. Pikantne sałatki to jedne z ulubionych potraw Tajów. Ich przygotowanie jest dość proste, ponieważ polega na wymieszaniu bulionu z rybami, sokiem z limonki i cukrem oraz dodaniu mięsa, owoców morza lub po prostu warzyw oraz świeżych ziół.

logo-footer

Tajlandia to kraina uśmiechu. Poznaj razem z nami jej najpiękniejsze miejsca, kulturę i egzotyczną kuchnię!

KONTAKT
Mail: kontakt@jagiello-debica.pl
Adres: ul. ul. Wólczańska 128/134, Łódź

wakacje i wczasy w tajlandii

Często czytane

Wiedza niezbędna do podróżowania samolotem
Co musisz wiedzieć zanim polecisz samolotem cz.1
Co musisz wiedzieć zanim polecisz samolotem cz.2

Bangkok i jego atrakcje
Najwyżej oceniane atrakcje turystyczne w Chiang Mai
6 rzeczy, które wypada wiedzieć o Tajlandii
© Copyright jagiello-debica.pl All Rights Reserved.